Nyblivna föräldrar – glöm inte att ta hand om er själva också!

Som nybliven förälder har man helt plötsligt någon annan man ska ta hand om och se över dygnet runt. Livet som nybliven förälder innefattar många vackra stunder och nya perspektiv, men det är också en omställning som kommer med många utmaningar. Då är det lätt att glömma bort sig själv och sitt eget välmående. Här kommer några handfasta tips för hur du kan ta hand om dig själv som nybliven förälder.

Investera i nödvändigheter som underlättar livet

Det finns en hel del ting som ska införskaffas i samband med första barnet. Det är en stor utgift att hantera på en och samma gång, men vi rekommenderar ändå att du i största möjliga mån investerar i saker av hög kvalitet. Saker som kan underlätta och avlasta de första åren som förälder.

 

En barnvagn är ett bra exempel på en nödvändighet vars funktioner kan variera beroende på hur pass stor investering du gör. Du vill gärna ha en barnvagn som kan rullas på olika terränger så du slipper slita på kroppen i onödan, en som inte tar för stort utrymme och en som kan användas i flera år framöver. Då kan du förslagsvis investera i en Bugaboo barnvagn som garanterat underlättar och avlastar livet för dig som småbarnsförälder.

Våga sänka kraven

Som nybliven förälder är det lätt att jämföra sig själv med andra föräldrar. I sin tur kan detta orsaka stress – och livet som förälder medför redan tillräckligt med stress. Därför är det viktigt att våga sänka ambitionsnivån för ditt eget välmåendes skull. 

 

Livet som nybliven förälder påverkar alla människor olika och några har mer energi än andra. Du behöver inte visa din bästa sida hela tiden och laga mat från grunden, hålla familj och vänner uppdaterade eller städa lika ofta som tidigare.

 

Genom att sänka kraven kommer du så småningom uppleva mindre stress och därför kunna njuta av tiden som nybliven förälder, vilket trots allt är det viktigaste.

Ta hand om kropp och knopp

Även om det är svårt att hitta tid till att prioritera ditt fysiska och mentala välbefinnande är det viktigt att inte bortprioritera allt som har med dig själv att göra. 

 

Försök att röra på dig regelbundet och stretcha när tiden finns. Glöm inte att äta – det är viktigt för bebisens skull också. Försök att klämma in andningsövningar från och till eller pröva yoga om du känner att du orkar. Skriv ner saker du uppskattar och prata snällt med dig själv. Försök att prioritera din sömn och anpassa ditt sömnschema efter bebisens.

 

Det finns otroligt mycket du kan göra för att fortsätta ta hand om kropp och knopp även som nybliven förälder. Det viktiga är att du gör det i din egen takt och enligt dina villkor. Annars finns det en risk för att det gör dig mer stressad än du redan är.

Be om hjälp vid behov

Till sist är det onödigt att bli stressad för att du inte vågar be dina närstående om hjälp vid behov. Har du möjlighet för att få hjälp av föräldrar, syskon eller vänner – gör det! Det kommer att gynna såväl dig som bebisen.